perjantai 26. marraskuuta 2010

Tornion ensihoidosta ja uusliberalismin muista ihanuuksista..

Viime viikkoina on torniolaisia kuohuttanut ensihoidon ja sairaankuljetuksen kilpailuttaminen ja sen siirto kilpailutuksen voittaja MedGroup:lle. Kuin oppikirjaesimerkkinä uusliberalismista on ylikansallinen MedGroup antanut halvimman tarjouksen ensihoidosta ja sairaankuljetuksesta. Käytännössä vanhoista työntekijöistä on karsittu työhaastatteluissa eniten ikä- ja kokemuslisiä saavat konkarit. Entiset SPR:n hoitajat ovat heränneet tilanteeseen ja järjestäneet mm. adressin keruuta ja mielenosoitusta asiansa puolesta, jossa itsekkin kävin hieman myöhästyneenä piipahtamassa. Kovasti oltiin huolissaan tulevan palvelun tasosta ja ymmärrettävästi myös näistä konkareista, jotka jäivät työhaastatteluissa ns. rannalle.

Asia kuuluu minullekkin kaupunginvaltuutettuna. Vasemmistoliittolaiset ovat Tornion valtuustossa olleet päikseen oman toiminnan järjestämisen puolella, jolloin päätäntävalta toiminnasta pysyy kuntalaisten päätäntävallan alla, eikä se luisu ylikansallisen yhtiön pörssisijoittajien armoille. Tunnustettu tosiasia on että voittoa tuottavien yritysten palvelut tähtäävät voiton maksimointiin, jolloin perustoiminnon tuottamisen(-työntekijöiden palkkaamiset, kaluston huolto ja hankkiminen, lain velvoitteet) jälkeen on yritykselle jäätävä voittoa palvelun järjestämisestä ja jostakin se voitto revitään(-henkilöstön alimiehitys, kokeneempien ulospotkiminen). Kunnan omana toimintana voitto ei ole tärkeää, vaan kuntalaiset maksavat palvelusta maksettavina veroina ja tyytyväisinä maksavatkin, kun katsoo mielipidemittauksia siitä kuinka kansalaiset arvostavat julkisesti tuotettuja palveluita.

Monet äänestävät kuntalaiset ovat pettyneitä äänestämiensä valtuutettujen toimintaan sosiaalilautakunnassa, kaupunginhallituksessa ja kilpailutustyöryhmässä. Itseäni vähän ihmetyttää että kuinka ihmiset oikein jaksavat uskoa keskustapuolueeseen ja sen apupuolue SPD:hen, kun kuitenkin joka kerta tulee takkiin uusia pettymyksiä? Vai onko niin että keskustapuoluetta ja SDP:tä pidetään edelleen valtapuolueina, jota äänestäessä turvataan oma työpaikka niinkuin ennenvanhaan? Nyt viimeistään toivon torniolaisten heräävään karuun todellisuuteen näiden puolueiden suhteen ja ottavan opikseen seuraavien kunnallisvaalien suhteen.

Mikäli jotkut luulevat että ensihoidon ja sairaankuljetuksen kilpailuttaminen on se viimeinen askel, jota valtapuolueet uskaltavat torniossa tehdä, niin väärässä ovat. Valtuustossa on jo puhuttu palvelusetelien käyttöönotosta Torniossa, jolla käytännössä romutetaan julkisen puolen palvelua sen sijaan että sen tasoa parannettaisiin. Voin myös ennustaa että tulevaisuus tuo mukanaan tilaaja-tuottajamallin sisäänajamisen Torniossa, jossa sitten pikkuhiljaa kaikelle julkiselle toiminnalle pannaan hintalappu ja avataan kaikki palvelut kilpailutukselle.

Vasemmistoliitto on ainoana porukkana Tornion valtuustossa ollut selkeästi oman julkisen toiminnan säilyttämisen ja parantamisen puolella. Nyt kannustankin kaikkia ensihoidon ja sairaankuljetuksen kilpailutuksessa hereillä olleita kuntalaisia vaikuttamaan seuraavissa kunnallisvaaleissa ja tulemaan vasemmistoliitolle kunnallisvaaliehdokkaaksi ja näin antamaan tietämyksensä kuntalaisten käyttöön. Olisiko nyt vihdoin ja viimein poliittisen heräämisen ja muutoksen aika?

Jan-Mikael Hakomäki, Tornion vasemmistoliitto ry:n Pj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti