tiistai 2. marraskuuta 2010

Jos maallinen valta ei välitä, niin ehkä hengellinen valta välittää

Tornion vasemmistoliiton valtuutettujen aloitteesta ehdotettiin elokuun kaupunginvaltuustossa että Tornio solmisi ystävyyskaupunkisuhteet Palestiinan alueella sijaitsevan Betlehemin kaupungin kanssa. Betlehem on tunnettu moniuskontoisena palestiinalaiskaupunkina, jossa kristityt - ja muslimit palestiinalaiset ovat hallinneet rinta rinnan jo satoja vuosia. Tornion ystävyyskaupunkisuhteet Betlehemin kanssa tuskin ratkaissee lähi - idän kaikkia ongelmia, mutta aloitteella on toivoa antava symbolinen rooli: maailman rauhallisimman rajan kaupunki solmisi suhteet juuri samankokoisen rajakaupungin kanssa Palestiinassa. Toivon sanomaa ei ainakaan himmennä se tosiseikka että Betlehem on Jeesuksen synnyinkaupunki.

Tornion kaupunginvaltuuston kaikki muut puolueet vastustivat aloitetta ja näin aloite haudattiin. Syynä aloitteen hautaamiseen nämä hurskastakin hurskaammat pitivät resurssien puutetta ja Betlehemin epävakaita ja köyhiä oloja. Toisin sanoen me emme voi alkaa teidän ystävyyskaupungiksenne, koska teillä on niin köyhää ja epävarmaa se elämä siellä. Ilmeisesti on parempi että Palestiinassa on tilanne ennallaan, kuin että me yrittäisimme pienillä parlamentaarisilla toimilla saada sinne jotain hyvää aikaiseksi.

Panenkin nyt toivoni Tornion seurakuntaan ja sen piirissä järjestettäviin kirkkovaltuustovaaleihin. Ensinnäkin toivon että seurakuntalaiset äänestävät ehdokkaita, jotka pelkkien kauniiden puheiden sijaan myös tekevät niin kuin saarnaavat. Toiseksi uusi kirkkovaltuusto voisi aloittaa ystävyysseurakuntatoiminnan Betlehemin kaupungin luterilaisten koulujen kanssa. Itseäni jäi nimittäin kalvamaan torniolaisten päättäjien päätös, koska sain myöhästyneen sähköpostiviestin Jerusalemin luterilaiselta piispa Munib Younanilta juuri kielteisen päätöksen jälkeen:
Dear Jan,
Salaam and Grace to you in the name of Jesus Christ the Saviour.
Thank you for sharing this with me, I think that Bethlehem in general has many partners,
And I suggest for your partnership to be more specific in Bethlehem, as we have Lutheran schools in Bethlehem area.
If the town committee of Tornio is ready to make a partnership with our church especially our educational work
This will encourage to have a mutual learning & impact between the Finnish and the Palestinian system.
I welcome such an idea and hope you will consider it.

May God bless you.
+Bishop Munib Younan
The Lutheran Bishop in Jerusalem

Toivo välittämisestä elää edelleen.

Sydämen puolella,
Jan-Mikael Hakomäki, Tornion vasemmistoliitto ry:n puheenjohtaja.
jan-mikael.hakomaki@pp.inet.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti