perjantai 15. helmikuuta 2008

Välikysymys valtion omistajapolitiikasta..


Vas.liitto teki muiden oppositiopuolueiden kanssa välikysymyksen valtion omistajaohjauksesta tämän viikon alussa. Mitä olen eri uutisia seurannut ja keskustelua netissä, niin erottuu kaksi selkeästi eriävää kantaa. Toinen puoli pitää koko välikysymystä populismina ja täysin irrallaan talouspolitiikan realismista, jossa osakkeenomistajille ei kuulemma kannata antaa väärää signaalia tai sen myötä tulee vain pahempaa jälkeä. Toinen puoli taas pitää mahdollisena valtion puuttumista omistamiinsa yhtiöihin ja se näkee valtion toimettomuudessa tohvelisankarimaisen hallituksen, joka saa liike-elämältä turpiin jatkuvasti ja joka silti jää alistuneesti siivoamaan jälkiä.

Kyynisesti pitäisin ensimmäistä linjaa todempana, mutta silloinhan meillä ihmisillä ei enää oikeastaan ole poliittista päätösvaltaa mihinkään.

Nyt seuraa kuvitteellinen skenaario:
Ainoa tapa saada firmat toimimaan, on ilmeisesti se että satuttaa niiden lompakkoja. Tämä meinaisi käytännössä monien irtisanovien firmojen maineen mustaamista, ylikansallisia boikotteja ja eteläänpäin menevien sellupuiden leimaamista luonnonsuojelijoiden tapaan. Kuvitelkaa: "tämä puukuorman ekologisesti saastuttava rahtaaminen johtuu kemijärveläisten irtisanomisista"-tekstejä suomeksi, saksaksi ja englanniksi spreijattuna sellupuun kylessä, ja kamerat laulaa..

Maan hallitusta pitäs kurmottaa sillä että sellutehtaan työntekijät jää kaikki työttömiksi ja kuormittamaan valtiota sosiaalikulunkien muodossa Kemijärvelle. Tämä sen takia, että lopullinen suunnitelma on kuitenkin alasajaa pohjoiset alueet ja saada työvoima muuttamaan työn perässä etelään. Tietenkin entiset sellutehtaan työntekijät säännöllisin väliajoin terrorisois kuuluisia pohjoisen turisti- ja konfrenssikeskuksia silloin, kun maan hallitus paikalle uskaltaisi. Saattas Pekkarisen hankeen heitot olla vasta alkua.

Tämmösiä kauhukuvia tulevaisuudesta.
T.miku
ps. Vas.liiton kansanedustaja Markus Mustajärvi summaa aika hyvin meikänkin ajatukset tästä koko jupakasta:
"Hallituksen sisäinen liima tässä asiassa on käänteinen puolueiden julkituomille periaatteille: kokoomus lopettaa kannattavaa yritystoimintaa, vihreät ajavat alas bioenergiatuotantoa ja keskusta hautaa Kekkosen perinnön. Pääministeri Vanhasen toisen hallituksen iskulause "Vastuullinen, välittävä ja kannustava Suomi" on muuttunut irvikuvakseen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti