tiistai 5. helmikuuta 2008

Massamielenosoitus babylonissa!!!

Lappi autonomiseksi!
Ensimmäisen kerran menin mielenosoitusmatkalle etelän babyloniin niin että en ollu mitenkään mukana järjestävänä tahona, vaan ihan pelkkänä osallistujana. Nousin Helsinkiin menevään bussiin 3.2. klo.22.30 Tornion bussiasemalta. Bussin oli järjestänyt Lapin vasemmistonuoret ja se oli ilmainen jäsenille eli meikäki ilmeisesti luettiin vielä jäseneksi ;)

Matka sujui ihan huipusti, kun matkalla oli tovereita ja samalla pietettiinkin jo traditioksi tulleet takapenkin poliittiset puinnit. Juonittiin kaikea kivaa, jonka pääpaino oli kuitenkin Kemijärven massaliikkeen tukeminen ja maamme hallituksen ahtaalle laittaminen. Antoisaa keskustelua ja sen tuloksia aionkin soveltaa tulevassa poliittisessa toiminnassani.

Babylonissa iski taas hirveä ahdistus, kun tulimme paikalle ja siellä oli vain oisko semmoset pari sataa mielenosoittajaa. Ahistus laski, kun sitten porukkaa alkoi valumaan lisää jatkuvana virtana. Massaliikkeen tarkoituksena oli tulla entisen junakapinaliikkeen tyylillä joukkovoimalla ja näyttää kaikille että pohjois-suomen ihmiset eivät alistu hallituksen saamattomuuteen ja Stora-Enson johtajien valheellisiin lakkauttamissyihin. Päämääränä massaliikkeellä on sellunkeiton jatkuminen Kemijärvellä. Marssimme pitkin mannerheimintietä kohti eduskuntataloa ja muutamat sloganit siinä ehdittiin huutaa ja sitten oltiinkin jo eduskuntatalon portailla. Ilmeisesti eduskuntatalon portaat olivat ne näytelmän puitteet, sillä sen verran monen draaman ainekset siellä läpikäytiin. Ensiksi massaliikkeen edustajat pitivät hyvin tarkkoja selontekoja Stora-enson, maamme hallituksen ja erinäisten ministerien lausunnoista. Puheista jäi semmoiseen käsitykseen että maamme päättävä eliitti on tiennyt jo kauan että sellunkeitto Kemijärvellä ja Summan tehtaalla ajetaan alas, mutta hallitus ei ole yrittänyt tehdä asialle mitään siitä huolimatta. Tämän jälkeen olikin sitten eduskuntaryhmien puheenvuorot. Häpeäkseni joudun Torniolaisena myöntämään että Hannes Mannisen keskustapuolueen ryhmäpuheenvuoro oli tyypillinen kepulainen puheenvuoro: valiteltiin ylikansallisen yhtiön ahneutta ja jopa välinpitämättömyyttä oikeista sellunkeiton tuotantoluvuista, mutta siitä huolimatta seliteltiin omaa voimattomuutta asian edessä. Hannes oli jotenkin täysin erinlainen kuin paria viikkoa aikaisemmin, kun olin kuunnellut häntä pohjois-suomen työmarkkina seminaarissa Tornion lappian tiloissa. Torniossa Hannes oli luonnehtinut syvällä kokemuksensa rintaäänellä että mikä on hänen mielestään hyvä johtaja. Se on kuulemma sellainen joka miettii asiat ja kun hän tekee päätökset, niin hän pysyy niissä tiukasti vaikka hamaan kiirastuleen asti. Jotenkin kepun, kokoomuksen, vihreiden ja ruotsalaisen kansanpuolueen hallitusjohtaminen on ollut juuri tälläistä entisajan jääräpäistä "johtamista". Hannesta kävi melkein sääliksi, kun porukka buuasi hänelle, mutta toisaalta tämä oli hänelle kova paikka kun oma puolue myy aluepoliittiset periaatteensa ja osoittautuu täysin impotentin isännän politiikan ajajiksi.
Kokoomuksen Kimmo Sasi oli tyypillisen tekopyhä kokoomuslainen, joka puhui kokoomuksen arvostavan työtä ja siksi elvytystoimet Kemijärvellä olivat tärkeitä ja bla bla blaa. Tämä puheenvuoro kuullosti vieläkin naurettavammalta, kun sitä peilaa Kataisen myöhempään kommenttiin, jossa jyrki-boy oli sanonut että valtio ei voi tukea massaliikkeen kaavailemaa uutta sellutehdasta, koska se kilpailisi valtion omistaman stora-Enson kanssa kuitupuusta. Porvarit on jänniä: eka ne puhuu että kommarit ei tajua mitään talousjohtamisesta ja sitten ne ite osottautuu täysin kykenemättömiksi tekemään minkäänlaista valtion omistajaohjausta(-tai haluttomiksi tekemään mitään) ja kaiken tämän päätteeksi ne vielä rankaisee innovatiivista kansanliikettä, kun se ei tajua alistua markkinan rautaisiin lakeihin? No, kovaa peliä näyttävät porvarit pelaavan. Toivottavasti turvafirman pojille on laskut maksettuina, sillä ilman turvamiehiä noilla lausunnoilla ei selviä hengissä tulevaisuuden visiiteillä lapissa.
Koko eduskuntavisiitin kruunasi vihreiden Anne Sinnemäen puheenvuoro. Se oli itsensämyymisen kirjaesimerkki. Mielestäni hallituksen ehdottomasti pahoinpidellyin itsensämyyjäpuolue on vihreät. Kemijärvi-tapauksessa vihreät omat toimineet suorastaan luontoa tuhoavasti, sillä nyt tilalle tullut liimapalkki tehdas tulee varmasti käyttämään juuri lapin vanhojen metsien tukkipuuta, jota massaliikkeen biodiesel-visiossa ei käytettäisi. Eli siis nyt on vihreitten siunaus tukkipuun hakkuille lapissa. Great! Hyvin pyyhki. Vihreät nyt kuitenki tulee vaaleissa aina saamaan uusia äänestäjiä, sillä kukaan ei muista tämmöisiä faktoja, vaan sen että vihreät suojelee luontoa jne. Säälittävää..

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puolesta piti puheen vanha kunnon Iso T eli Tennilä. Tennilä sai aplodit yleisöltä ja puheen voi katsoa youtubelta:
http://www.youtube.com/watch?v=Gl7LzWeoCDA

Luin mielensosoitusmatkan aikana Guy debordin spektaakkelin yhteiskunta -kirjaa ja siellä oli yksi täysin kontekstista irti repästy ote, joka sopii tähän tilanteeseen:
Kaikissa erityismuodoissaan - informaationa tai propagandana, mainontana tai suorana viihteen kulutuksena - spektaakkeli on yhteiskuntaelämän vallitsevan muodon perikuva. Se on kaikkialla läsnä olevaa myöntymistä valinnalle, joka on jo tehtytuotannossa, sekä tästä valinnasta välittömästi seuraavaa kulutusta. Spektaakkelin muoto ja sisältö toimivat kumpikin yhtä lailla oikeutuksena olemassa olevan järjestelmän ennakkoehdoille ja päämäärille.

Miettikääpä sitä ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti