torstai 15. helmikuuta 2007

Inarissa ja Utsjoella..

Amoc ja Edorf esiintyi minun vaalitilaisuudessa Ivalossa hotelli Kultahipussa. Helsingistä Ivaloon edellisenä päivänä lentäny Amoc oli julkaissu Saamelaisten kansallispäivänä levyn, joten ajoitus ei olis voinu olla parempi.
Pidin pienen puheen juhlaväelle ja se oli mielenkiintoista. Terveisiä vain sille punahiuksiselle rouvashenkilölle, joka koki asiakseen tulla kommentoimaan minun vaalipuhettani. Niin sitä pitää, keski-iällä anarkistiksi.AMOC ja vaalikampanjan tarra


Kiersin paikallisen tukiryhmäläisen, Utriaisen Jannen kanssa pitkin ja poikin Inaria ja Utsjokea.
Pohjoisessa asuminen on rankkaa puuhaa, jossa ei ainoastaan luonto, vaan myös kilpailuyhteiskunnan välinpitämätön asenne syrjäseutuja kohtaan, heijastuu arkielämässä. Mielenterveysongelmia, itsemurhia jne. Hoitoa ei tosiaankaan saa kuin pätkittäin ja ainoana lohtuna toimii viina ja lääkkeet. Tämä kun vielä yhdistetään kylmään kaamoksen aikaan, niin siinä on jo tekemistä. Tämä on se puoli Inarista/Utsjoesta joka ei näy matkailumainoksissa, mutta joka vaatisi julkisuutta.

Näkymä Utriaisen keittiön ikkunasta.


Poroelinkeinojen paikallinen jalostusasteen nosto on yksi tärkeimmistä asioista joka ruokkii paikallista taloutta turismin ohella. Kaamosajan ainoa pelastava taloudellinen tuki onkin poroelinkeino, kun kesällä taas on paljon muutakin turvaa luonnosta. Poromiestten asioita pitäisi kuitenkin ajaa muullakin tavalla kuin ympäristöjärjestöjen kautta. Paliskunnat eivät aina toimi etujärjestön tavoin, vaan niille on annettu muita tehtäviä. Yksi vaihtoehto olisi poromiesten oma ammattiliitto. Miksei poromiehillä ole ammattiliittoa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti