maanantai 20. maaliskuuta 2017

Linja pitää

Viime vuodet Tornion rajaseudulla ovat teroittaneet minulle ideologian merkitystä politiikassa. Vasemmistolainen ideologia meinaa koko vasemmistolaisen liikkeen historiallista kokemuspohjaa – virheitä ja onnistuneiden kamppailujen viisautta. Tästä näkökulmasta katsoen se, miten monet poliitikot tuuliviirin lailla kääntyivät ulkomaalaisvihamielisiksi ns. maahanmuuttokriisin aikaan, kertoo ideologian puuttumisesta. Vasemmistolainen liike on aina ollut internationaali ja sille on syynsä: rasistiset oikeistolaiset voimat ovat ennenkin yrittäneet hajottaa solidaarisen työväenliikkeen yhtenäisyyttä ajamalla yhden köyhän toista vastaan.

Ilman vaaleanpunaisia suvaitsevaisuuden silmälasejakin, on nähtävissä että maahanmuuttajat eivät ole yhtenäinen joukko ääri- islamisteja, vaan lähi - idästä on paennut monenkirjava joukko ihmisiä geopoliittisen valtapelin ja – sodan seurauksena. On järjetöntä leimata kaikki maahanmuuttajat ääri-islamisteiksi ja kyräillen eristää heidät yhteisöistämme. Tehokkain tapa löytää oikeat terroristit, on ottaa maahanmuuttajat mukaan toimiviksi yhteisön jäseniksi ja jakaa heille maallisen yhteiskunnan arvoja. Tällöin äärimuslimeille ei jää ulkopuolelle suljettuja turhautuneita maahanmuuttajia värvättäväksi. Potentiaalisten terroristien löytämiseen me tarvitsemme yhteyden maahanmuuttajiin, sillä he tietävät parhaiten omiensa ääriainekset.

Äärioikeistolaisen terrorin kohdalla me tarvitsemme myös samanlaisen lähestymistavan: -nuoret vihaiset miehet on saatava laittamaan energiansa yhteisöjemme parantamiseen, sen sijaan että syrjäytämme heidät vain vihaamaan luottokelvottomina nyky-yhteiskunnan toimimattomuutta. Sen takia en koskaan sulje ketään keskustelun ulkopuolelle, vaikka hän olisikin eri mieltä maahanmuuttajista kanssani.

Järjestäessäni rajat auki – mielenosoitusta huomasin kuinka tärkeä asia avoin raja meille Tornio – Haaparantalaisille on. Se ei ole mikään hipsteri-trendi, vaan sukupolvien aikana rakennettu ylpeän työn tulos. Meidän raja-identiteettiä loukattiin, kun etelästä bussein tullut rajat kiinni–porukka tuli kertomaan kuinka meidän tulisi elää. Pidämmekö avointa rajaamme jotenkin itsestäänselvyytenä, emmekä käytä sitä voimavarana? Onko esim. Kemillä samanlainen mahdollisuus rajayhteistyöhön tai tiettyihin rajoja ylittäviin projekteihin kuin meillä? Vasta rajan sulkemisen uhka sai minut näkemään avoimen rajan merkityksen ja mahdollisuudet.

Jan-Mikael Hakomäki, Vasemmistoliitto, Tornio
PS. Noin sata vuotta sitten Tornio – Haaparannan läpi kulki 60 000 sotavankia ja -invalidia, joilla monilla ei ollut edes kykyä kävelemiseen tai käsillä tekemiseen. Kuitenkin kaikista pidettiin huolta ja ihmiset saivat rajan yli liikkua. Tämä kaikki tapahtui ennen keskuslämmitystä ja internettiä. Tätä vasten katsottuna nykyinen maahanmuuttovastaisuus kertoo lähinnä luonteen puutteesta. Huolehditaan, koska rajaseutujemme perinne velvoittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti