maanantai 3. toukokuuta 2010

Vapun tunnelmaa ja vappupuhe


Taisteluterveisin!
Vappu oli Torniossa sateinen, mutta ainakin vasemmistolaisten talkoohenki ja yleisöä keränneet vapputapahtumat lämmittivät mieltä. Torniossahan meillä vasemmistolaisilla on perinteisesti kaksi tapahtumaa on kaupungin puolella tapahtuva puhetilaisuus ja sitten Tornion järjestötalolla tapahtuva vappulounas. Tänä vuona oli huonosta kelistä huolimatta porukkaa ihan kiitettävästi kummassakin tilaisuudessa.

Jouduimme aloittamaan tilaisuutemme kovin aikaisin, kun kepulaiset olivat varanneet kävelykadun omaa vappujuhlaansa varten klo.12, joten meillä jäi oikeastaan ainoaksi vaihtoehdoksi aloittaa tilaisuus aikaisin ja se aloitettiinkin jo klo.10:30. Kova oli aatteen palo puheissa, joita piti allekirjoittanut, Tennilä ja Jouni Ranta Tornion SAK:n paikallisjärjestöstä. Tornion tilaisuuden jälkeen kävin vielä Haaparannalla pitämässä puheen Vänsterpartietin toritilaisuudessa ja sitten meni vielä sinne järkälle syömään.

Mutta mitäpä sitä säistä puhumaan. Tässä minun vappupuhe, jota voi kyllä vapaasti kommentoida:
---------------
Hyvät toverit ja muut torniolaiset,

yltäkylläisyyden päivämme ovat luetut. Nykyään saattaa kuulla ihan normityöläisen suusta kuinka lakot haittaavat suomalaisten kilpailukykyä ja kuinka tämä vaikuttaa tuhoavasti suomalaisten tuleviin työpaikkoihin. Aivan niin kuin heillä, duunareilla, olisi jotakin menetettävää silloin kun pääoman kanssa taitetaan peistä palkoista, työ-oloista tai irtisanomissuojasta. Vaikka heidän eduistaan ja tulevaisuudesta on kysymys. Tänä facebookin kautta värvättyjen rikkuriahtaajien ja kaupan kassojen rikkuroinnin kultakautena on pakko kysyä heiltä itseltään, että kenen etua he oikein kuvittelevat ajavansa? Omaa etua, kuuluu vastaus. Kuitenkin lakkojen jälkeen palkankorotukset ja muut otetaan kyllä vastaan mukisematta. Pahimmillaan rikkuriparalle jää takaraivoon kalvamaan että miksen mie uskaltanu, miksi mie alistuin taas? Ei hätää rikkuriparka. Ei se ole muuta kuin sinun huono omatunto, joka ilmoittaa että sie oot toiminut vääryyden puolella oikeudenmukaisuutta vastaan.

Hyvät toverit, pakko se on kuitenkin kysyä että mistä tällainen itsekäs ajattelu juontaa juurensa? Itse olen päätynyt havannointieni kautta yhteen pääsyylliseen ja se on meidän epäpoliittinen koulujärjestelmämme. Järjestelmä, jonka tulisi kasvattaa meistä vastuullisia kansalaisia, mutta joka sen sijaan kasvattaa meistä kuuliaisia tuotantokoneita pääomien tarpeisiin. Epäpoliittisuus kouluissa meinaa sitä että kukaan ei kyseenalaista ja opeta kriittistä ajattelua nykyistä järjestelmäämme kohtaan. Yhteiskunnallinen koulutus kouluissa on sitä että opetetaan kuinka nykyinen järjestelmämme toimii. Ei siellä kysellä että onko tämä meidän nykyinen yhteiskuntamme menossa oikeaan suuntaan. Puhumattakaan siitä että neuvottas että miten sitä voi muuttaa. Opettajat pelkäävät leimaantumisen pelossa puhua omia mielipiteitään politiikasta. Kysymys kuulukin että missä nuoret nykyään tapaavat aikuisia, jotka uskaltavat olla poliittisesti asioista jotakin mieltä? - Ei missään. Kun tilanne on tämä, niin silloin sen poliittisuuden tulee tulla koulun ulkopuolelta. Puolueitten ja kansalaisjärjestöjen on päästävä kouluihin puhumaan koulun ulkopuolisesta yhteiskunnasta. Politiikka ja yhteisistä asioista puhuminen ja pohtiminen on päästettävä takaisin kouluihin. Itse olen siinä onnellisessa asemassa että voin yhdistyksen palkkaamana työntekijänä herätellä nuoria nuorisotyössä ja vieläpä työni kuvaan kuuluu kansalaisaktiivisuuden herätteleminen. Sen haluan kuitenkin sanoa että ne nuoret jotka ovat kampanjoineet nuorisotiloja työväenluokkasille asuinalueille ovat niitä todellisia työväenluokan sankareita. Kaikkia kunnia kivirannan ja kokkokankaan nuorille.

Hyvä vappuväki, Pääoman edustajat ovat saamassa läpi ydinvoimaunelmansa. Ydinvoimaa on suomelle luvassa oikein kahden laitoksen verran. Eihän siinä mitään. Pääoma tarvii halpaa energiaa, halpoja työntekijöitä, halpoja raaka-aineita ja ennen kaikkea kalliita ja laajenevia kulutusmarkkinoita. Tämän tosiasian valossa onkin jotenkin vaikea uskoa, kun outokumpu puhuu krokotiilinkyyneleet silmissä kuinka he ovat huolissaan ferrokromituotannon laajennussuunnitelmastaan, jos markkinahintaisen sähkön varassa pitää elää. Yhtiön perimmäisenä tarkoituksena on kuulemma työllistää yli sata uutta työläistä. Tätä siis sanoo yhtiö, joka käytti ahtaajien lakon aikana rikkurityövoimaa täysin ilman mitään omantunnontuskia. Kysyä sopii että meinaako outokummulle enemmän nämä sata uutta työpaikkaa vai tuleva halpa energia? Niinpä, nämä asiat on hyvä pitää mielessä, kun kirmailee ylikansallisen energiayhtiön lobbausjoukoissa. Ainoa hyvä puoli, joka tästä ydinvoima-episodista on odotettavissa, on se että ehkä nyt SAK alkaa keskittymään itse työläisten kamppailuihin, jotka on kyllä nyt jääneet lopen asemaan kun on pitänyt ilman minkäänlaista poliittista hintalappua lobata ydinvoimaa Suomeen. Itseäni vain pelottaa antaa tulevaisuuttani semmoisten voimien käsiin, jotka tuijottavat vain joka vuosineljänneksen voittomarginaalia, kun kysymyksessä on kuitenkin ympäristön ja lapsiemme kannalta tuhansien vuosien ratkaisusta. Eikä minua tosiaankaan lohduta yhtään sekään että hallitus tekee näitä päätöksiä neljän vuoden aikajänteellä, jolloin energiapolitiikka kytketään vaaliteemoihin. Näen jo sieluni silmin, kuinka seuraavaksi on vuorossa vuotoksen allaslobbaus, uuranikaivokset lappiin ja ehkäpä vielä joku älypää alkaa vaatimaan kotimaista uraaninjalostamoakin. Siinäpä sitten ollaankin. Tervetuloa vaan lappiin kaikki puhdasta luontoa rakastavat matkailijat!

Hyvät toverit, vielä pari sanaa paikallispolitiikasta, vaikka kaikki paikallispolitiikka näyttää nyt olevankin ainakin valtakunnallista, jos ei kohta globaalia politiikkaa. Luin syksyllä Naomi Kleinin tuhokapitalismin nousu- kirjan ja siinä kirjassa aika hyvin valotetaan tätä uusliberalistisen politiikan ydintä. Uusliberalismin politiikan ongelma kautta aikain ollut kansa: -se ei suostu noin vain luopumaan maksuttomasta terveydenhoidosta ja maksamaan yksityisestä enemmän, eikä se ole kovin innokas tinkimään ilmaisesta opetusjärjestelmästäkään. Miten siis uusliberalisti saa tavoitteitaan läpi? Shokki-opilla. Aina on jokin katasrofi tai uhka, jolloin kansalaiset ovat avoimempia joustamaan yleisestä hyvästä jotta paremmat ajat koittaa. Näin toimittiin äskettäin yhdysvalloissa, venäjällä ja puolassa. Shokki-oppia kun tarkastelee Tornion näkökulmasta, niin ei voi olla näkemättä yhtäläisyyksiä joidenkin poliitikoiden puheisiin. Nyt kun Torniolla on ylijämää kiitettävästi, niin kuinka vastaa keskustan johto? Kunnille kovat ajat ovat tulossa talouslamasta viiveellä. Nyt ei ole aika avata pörssin nöyrejä. Minä olen ollut valtuustossa kohta 10 vuotta ja niitä pörssin nyörejä ei ole koskaan avattu vapaaehtoisesti, jotta esimerkiksi vanhustenhuollon henkilöstöpulaa olisi helpotettu. Aina on ollut joko lama päällä tai sitten uhkaavat talousnäkymät. Kyllä minä toverit teille sanon että me emme koskaan tule samaan inhimillisiä kunnan palveluita, jos me porvareita uskomme. Me voimme luottaa ainoastaan siihen mitä meidän porukkamme on vailla, ja tehdä politiikkaa niin että tämän porukan tarpeet saadaan tyydytettyä.

Kiitos!

1 kommentti:

 1. Kreikan tilanne nyt ei varsinaisesti tähän asiaan kuulu, mutta on juuri nyt ajankohtainen. Anteeksi häiriö

  Parahin kansanedustaja Jan-Mikael Hakomäki, lähestyn teitä sähköpostitse koska olen Suomen kansalaisena äärimmäisen huolestunut seuraavasta. Samalla kunn nykyinen porvarihallitus vaatii kansalta säästäväisyyttä ja vyönkiristämistä niin samaan aikaan kyllä hallituksella riittää halua jakaa meidän verovaroja käytännössä lahjoituksena Kreikan kautta Euroopan ja Amerikan suurpankeille. toivon että eduskunta osoittaisi samanlaista säästäväisyyttä tässä, mitä eduskunta on osoittanut kun on kyseessä kotimainen avuntarve esim, Heinolan reumasairaala, minimi eläkkeet ja -toimeentulotuet.

  Toivon Teille onnea ja menestystä vastuullisessa työssänne maamme asioidemme hoitamisessa toivoo Risto Koponen. Oheisena kirjoitukseni internetlinkkeineen aiheesta: Kreikan korruptio ja nepotismi

  Journeyman dokumentti Kreikasta. Jos haluat maalata kattosi tarvitsee 20 virkamiehen tarkastaa rakennussuunnitelma, jotta se menisi läpi tarvitaan "palkanlisää". Koululaisten täytyy käydä päivällä valtionkoulussa ja oppiakseen jotain illalla yksityiskoulussa.
  Tällaisia loisvirkamiehiä, joihin verraten suomalainen pilkunviilaaja virkamies maanantaikrapulassakin on kirkkokuorossa laulava partiopoika halutaan MEIDÄN VEROILLA TUKEA. 1000€ kk palkalla virkamies elää paremmin kuin suomalainen 3000€ kk tienaava suomalainen, ja hinnat Ateenassa Helsikinläistasoa. Normipalkka TUOTTAVAA TYÖTÄ TEKEVÄLLE on 700€..

  http://www.youtube.com/user/journeymanpictures#p/c/2C32A4BDEAD6466A/0/rkqxQ3qZg90

  tässä lisää taustatietoja suoraan Transparency International jonka työkenttänä on KORRUPTION vastainen taistelu
  http://www.transparency.org/publications/newsletter/2009/february_2009/anti_corruption_work/bribes_in_greece
  maakohtainen raportti korruptiosta löytyy täältä.
  http://www.transparency.org/publications/gcr/gcr_2009#6.4
  Download pages 305-386 ja itse kreikan osuus alkaa sivulta 338.

  seuraavassa vielä lainaus sivulta missä kerrotaan lain muuttuneen May (toukokuu) 2008 Law (laki)366/2008
  The bribing of a civil servant will no longer be
  treated as a misdemeanour, but as a felony.
  More particularly, there is an upgrade of
  the wrongdoing of the passive as well as the
  active bribery of public servants as well as of
  MPs and local and municipal council servants,
  foreign and national alike. The misdemeanours
  are converted automatically into
  felonies in those cases where the received
  benefi ts amount to or surpass the sum of
  €73,000. Up until now all such wrongdoings
  have been considered minor offences.

  Mismedeanour=vähäinen rikos (suomessa sakkoa tai alle ½ vuotta linnaa)
  Felony=Vakava rikos (S. väh. ½ vuotta vankeutta)
  Minor offence=rike (vrt kypärättä polkupyöräily)

  Arvostettu pankkiireja lähellä oleve Wall Street journal lehti on myös
  tehnyt raportin Kreikan kriisistä ja sen sysitä. TOTUUS kriisistä on
  todella erittäin KORUTON JA SURULLINEN. Syynä tähän tilanteeseen jossa
  Suomikin lainaa n 340 nuppia päälle on nepotismi ja korruptio.
  Englantia osaamattomalle voin sen verran suomentaa sisällöstä: jos
  Kreikassa virkamiesten kulttuuri olisi yhtä rehellinen kuin Ruotsissa, niin
  Kreikka olis KOKO 90-LUVUN ollut VALTIONTALOUDELTAAN YLIJÄÄMÄINEN

  Oheisena linkki itse Wall Street Journalin artikkeliin
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303828304575179921909783864.html

  linkki Wall Street jounalin Kreikka videoon
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303828304575179921909783864.html#articleTabs%3Dvideo
  ps lisää valaistusta asiaan antaa kun googletatte sanan
  Fakelakea
  mikä suomeksi tarkoittaa pientä ts ruskeaa kirjekuorta

  VastaaPoista