tiistai 26. helmikuuta 2008

Torniolle ystävyyskaupunki Palestiinasta

Päätimpä kevään virkistykseksi yhtyä vasemmistonuorten palestiina-kampanjaan. Vasemmistonuorilla on meneillään palestiina solidaarisuus-projekti. Yhtenä ideana vasemmistonuoret, jotka ovat valtuutettuina kunnissaan, ehdottaisivat kunnalleen ystävyyskaupungin hankkimista Palestiinasta. Näin annetaan jonkinlainen kädenojennus palestiinan ihmisille, jotka kärsivät Hamasin ja Israelin armeijan puristuksessa. On myöskin varmaa että informaatio mitä alueelta saadaan on huomattavasti tarkempaa kuin pelkän valtamedian kautta saatu tieto. Solidaarisuus-projektejankin on helpompi tehdä, kun kaupungit ovat ystävyyskaupunkeja.

Mietin katsoessani vasemmistonuorten kaupungeista tekemää listaa, että mikäköhän olisi sopiva ystävyyskaupunki Torniolle? Sen pitäisi olla väestöltään 20-30000 ihmistä ja mielellään rajakaupunki. No, yksi löytyi. Sen nimi on Bethlehem. Valitisin kaupungin myöskin sen takia että siellä asuu myös huomattava arabikristillinen vähemmistö, joka kuitenkin on elänyt rinta rinnan muslimienemmistön kanssa vuosisatoja. Mielestäni Tornio ja Bethlehem ovat molemmat eräänlaisia toivon kaupunkeja: Torniossa on yli rajan menevä kaksoiskaupunki ja Bethlehemissä eri uskontokunnat ovat eläneet yhdessä vuosisatoja. Bethlehem on myöskin Jerusalemin lähin kaupunki ja Israelin puolella. Symbolisesti näiden kaupunkien ystävyyskaupunki suhde olisi mitä mainioin ele, varsinkin Torniolta.

Miku
ps. tässä alote loppuun ja linkki wikipedian bethlehem-sivustolle:
Tornion kaupungin hankittava ystävyyskaupunki Palestiinasta

Esitän/Esitämme, että Tornion kunta hankkii ystävyyskaupungin Palestiinasta. Palestiinan kansa elää pitkään jatkuneessa puutteessa ja kurjuudessa. Lähi-idän konfliktiin ei ole löytynyt ratkaisua monista yrityksistä huolimatta. Äärijärjestöt, kuten Hamas, kasvattavat kannatustaan muun muassa monopolisoimalla hyvinvoinnin tarjoamisen palestiinalaisten keskuudessa. Siksi solidaarisuustyö palestiinalaisia kohtaan on enemmän kuin tarpeellista.

Ystävyyskaupunkisuhteen solmiminen ei ratkaise Palestiinan ongelmia mutta se olisi voimakas viesti niille viattomille siviileille, jotka kriisistä eniten kärsivät. Köyhyys ja näköalattomuus palestiinalaisalueille, Länsirannalla ja Gazassa, on pohjaton. Israelin miehityksen, Länsirannalle rakennetun muurin ja lukuisten elämää vaikeuttavien kulkuesteiden myötä Palestiinan elinkeinoelämä on kuihtunut olemattomiin.

Maanviljelijät ovat menettäneet Israelille peltojaan ja kaivojaan, lannoitteiden ostaminen sekä maataloustuotteiden myyminen niin Länsirannan ulkopuolelle kuin alueen sisälläkin on vaikeaa ellei mahdotonta. Muu teollisuus ja yritystoiminta kohtaa samoja ongelmia. Palestiinalaishallinnon rahoituksen katkaiseminen vuoden 2006 vaalien jälkeen on tarkoittanut tuhansien työntekijöiden palkanmaksun loppumista, joka on entisestään hidastanut talouden toimintaa palestiinalaisalueilla.

Tulevaisuus ei tarjoa palestiinalaisille mitään. Pienikin viesti siitä, että muualla maailmalla ajatellaan palestiinalaisia ja välitetään heidän kärsimyksistään, luo kipeästi kaivattua toivoa palestiinalaisten elämään.

Tornion kaupungille sopiva palestiinalaiskaupunki voisi olla esimerkiksi Bethlehem, sillä liikkuu väkiluvultaan samankokoisessa sarjassa Tornion kanssa. Tornion kaksoiskaupunkiyhteistyö Haaparannan kanssa luo myös toivoa kaupungille lähi - idässä, jossa eri uskontokunnat ovat eläneet vuosituhansia rinnakkain ja jossa myös ihmiset elävät Jerusalemin kaupungin kanssa rinnakkain.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme/Esitän, että Tornion kaupunki ryhtyisi toimiin ystävyyskaupungin hankkimiseksi Palestiinasta.




Jan-Mikael Hakomäki
Valtuutettu
Vasemmistoliitto

http://en.wikipedia.org/wiki/Bethlehem

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti