lauantai 2. toukokuuta 2009

Vappupuhe 2009..

Terve pitkästä aikaa!
Ajattelin piristää hiljaiseloani julkaisemalla pitkästä aikaa jotakin blogissani.
Ennen kuin panen puheeni tähän, niin haluan sanoa että paljon on tapahtunut: olen nyykään tornion vasemmistoliiton kunnallisjärjestön puheenjohtaja, paikkavalinnat on jo pikkuhiljaa ohi(-sain varapaikan mm.lapin liiton valtuustoon ja -hallitukseen), Vihreät ja perussuomalaiset myivät itsensä kepulle ja heillä on edelleen enemmistö liittolaisineen Tornion valtuustossa ja sain ensimmäisen aloitteeni läpi tornion valtuustossa, joka koski kokouspalkkioiden kuukausittain maksamista niille jotka ovat kelan tukipolitiikan armoilla(-aloitteen tekstin&proseduurin voi käydä katsomassa tornion sivuilta: http://212.50.147.150/d5web/kokous/KOKOUS-1050-7.HTM ). Ite aion ainakin hyödyntää tuota aloitetta.

No, ite asiaan. Olkaapa hyvä: vappupuheeni 2009
---------------
Hyvät toverit ja muut torniolaiset!

Tervetuloa Tornion Vasemmistoliiton vappujuhlaan tänne Tornion kävelykadulle! Minun nimeni on Jan-mikael hakomäki ja olen Tornion vasemmistoliiton uusi 35-vuotias puheenjohtaja. Otan harteilleni kunnallisjärjestön, jota Ilkka kapraali on ansioituneesti luotsannut jo yli kaksikymmentä vuotta. Ilkkaa haluan myös kiittää että hän jaksoi minuakin metsästää aikoinaan ehdokkaaksi kunnallisvaaleihin ja sai minut mukaan vasemmistolaiseen järjestötoimintaan ja politiikkaan. Haaste on siis kova, mutta koen olevani valmis koitokseen.

Hyvä vappuyleisö! Koko valtuustopoliittisen urani olen elänyt jatkuvan säästämisen aikaa. Nyt kun Tornion kaupungin vuoden 2008 vuosikate pitkästä aikaa näytti reilusti ylijäämää jopa 3 miljoona euroa, niin alkoi laman varjolla sama juustohöylä- politiikan kausi. Vaikuttaa siltä että Tornio ei koskaan pääse kehittämään palveluitaan ja tarjoamaan kuntalaisille jotakin enemmän leikkausten sijaan. Tornion Keskustan juustohöylä politiikkaa on vaikea tajuta, kun samaan aikaan puolueen puheenjohtaja Vanhainen oli polemiikki- lehden mukaan kunnallisalan kehittämissäätiön seminaarissa julistanut että ”nyt kannattaa investoida”. Tätä linjaa Torniossa veti vasemmistoliitto, joka viime marraskuisen hallituksen kokouksessa oli pistämässä 7 miljoona euroa vuoden 2009 investointitasoksi nyt kun rakentaminen on halpaa ja yrityselämältä on turha toivoa elvytystä.. Tornion vasemmistoliitossa olemme ajatelleet että silloin kun yrityselämällä menee negatiivisesti, niin silloin yhteiskunnan on vastattava elvyttämisestä. On turhaa laman lietsomista alkaa leikkaamaan kuntalaisten peruspalveluista silloin kun tarve niihin on kaikista huutavin. Tämä meidän kuntapäättäjien on huomioitava, sillä me emme ole niin kuin firmat jotka laman aikaan potkivat porukkaa pois palkkalistoilta yhteiskunnan maksettavaksi ja itse sitten lähtevät litomaan kuin heinäsirkat halvemman työkustannuksen maihin. Kuntalaiset ovat meidän harteilla työtilanteesta riippumatta, jolloin fiksumpaa on satsata investointeihin ja työllistää porukkaa kuin pitää heitä kortistossa.

Hyvät toverit, kunnallisvaaleissa Tornion vasemmistoliitto sai vaalivoiton. Me saimme kahdeksan paikkaa valtuustossa ja kepulaisia meni rattaisiin jopa seitsämän kappaletta. Aluksi näytti siltä että Keskusta ei tule saamaan yksinkertaista enemmistöä, vaan Tornioon tulee monen puolueen tekninen vaaliliitto, joka muuttaa valtuuston voimatasapainoa niin että keskustapuoluekkin joutuu tulevaisuudessa kuuntelemaan mitä mieltä asioista muut puolueet ovat. Vaikka keskustalla olikin jo liittolaisenaan demarit, jotka myivät taas itsensä hallituksen varapuheenjohtaja-paikasta, niin siitä huolimatta muutos oli mahdollinen. Itsekin toivoin että vaalien alla ns. uusina muutospuolueina esiintyvät vihreät ja perussuomalaiset tulevat mukaan rintamaan muuttamaan Torniota demokraattisemmaksi. Kuitenkin toisin kävi. Sen sijaan uudet ns. muutospuolueet kuten vihreät ja perussuomalaiset myivät itsensä keskustapuolueelle paikkojen toivossa. Toivonkin että vihreitä äänestäneet luonnonystävät ottavat huomioon poliittisen liittouman ydinvoima- ja vuotospuolue keskustan kanssa ja miettivät seuraavalla kerralla että ketä kannattaa äänestää mikäli mielii muutosta. Samoin vaalien alla kepua kritisoivan protestipuolue perussuomalaisten äänestäjien kannattaa miettiä että mikä käänsi Torniolaisten perussuomalaisten kelkan niin jyrkästi että kassakaappisopimus keskustan kanssa syntyi. Vasemmistoliittoa ei keskustan taholta pyydetty liittoutumaan, sillä meillä on tapana saada myöskin omia poliittisia tavoitteitamme läpi, eikä vain paikkoja erilaisissa kunnallisissa konklaaveissa. Kaukana ovat ajat, jolloin kansandemokraatit ja maalaisliittolaiset yhteistyöllä rakensivat lappia.

Vasemmistoliitto on nyt etsimässä taas itseään. suomen kannatuslukemat eivät päätä huimaa ja oikeistolainen media ennustaa meille kannatuksen laskua. Euroopassa vasemmisto osoittaa kuitenkin elpymisen merkkejä: hollannin vasemmiston ja saksan uuden vasemmistopuolueen Die linken kannatus on nousussa. Islannin vasemmistopuolue on voittoisa ja aloittaa raskasta taivaltaan maan elvyttämisen suuntaan. Meillä torniossa olemme muutaman toverin kanssa kokeilleet näiden puolueiden käytäntöjä kunnallisvaaleissa. Vaalien aikaan kiersimme kivirannan kaupungin vuokrataloissa ovelta ovelle kyselemässä kivirantalaislta että mitä he haluavat että Tornion vasemmistoliitto tekisi heidän hyväkseen. Yksi tällainen toive oli nuorisotila messin avaaminen, joka tuli esille lähes jokaisen kyselyyn vastanneen vastauksissa. Kivirannan nuoriso tarvii nuorisotilan, jossa olisi mahdollisuus oleilla ja elää. Päätimmekin alkaa vapaaehtoisesti pitämään nuorisotila messiä auki joka viikon keskiviikkona. Meidän tarkoituksenamme ei kuitenkaan ole korvata kaupungin nuorisotoimea, vaan herätellä nuorisoa ja vanhempia liikehdintään joka tähtää tilan uudelleenavaamiseen. Mielestämme juuri tällainen toiminta on sitä kovasti mainostettua osallisuutta, jossa sosiaalinen kamppailu kivirantalaisten elinolojen parantamisen puolesta kasvattaa aktiivisia kuntalaisia. Nyt tämä talkoilu on alkanut jo tuottamaan tulosta: nuoret pitävät messiä heidän tilanaan ja he eivät tule enää suostumaan tilan kiinni pitämiseen säästöjen nimissä. Varsinkin kun kyseessä on niinkin naurettava summa kuin 27000 euroa, jolla yksi nuoriso-ohjaajan toimi saataisiin täytettyä. Miljoonien ylijäämäbudjetissa tämmöinen summa näyttää naurettavan pieneltä ja sitähän se onkin. Nyt nuoret, vanhemmat ja liike-elämä ovat luovuttaneet omat adressinsa messin avaamisen puolesta ja paine kivirantalaisten puolelta alkaa kasaantumaan Torniolaisten valtuutettujen niskaan. Varsinkin, kun kivirannalla asuu niinkin paljon valtuutettuja joten tämän asian ajaminen läpi ei pitäisi olla mikään kovin vaikea homma. Haluan kuitenkin vielä teroittaa että tuo kauppakeskus ei ole nuorisotila, eikä securitaksen vartija ole mikään nuoriso-ohjaaja.

Toinen esimerkkini kertoo arkipäivän ay-toiminnasta, joka koskee juuri tätä katua jolla tekin nyt seisotte. Eräs rakennusliittolainen vasemmistoaktiivi otti selvää tämän kadun kivetyksistä vastaavien kosovon albaanien palkkauksesta, joka oli alle suomen minimipalkkojen. Sen sijaan että hän olisi perussuomalaisten tapaan alkanut lietsoa rasismia ja vihamielisyyttä näitä alipalkattuja työläisiä kohtaan, hän päätti ottaa yhteyttä liittoon ja kilpailevien urakkatarjouksen tehneisiin firmoihin. Firmat pitivät tälläistä polkumyyntiä kohtuuttomana ja liiton avustuksella he painostivat työnantajaa maksamaan edes pojille minimipalkkaa. Näin vasemmistolainen aktiivisuus auttoi köyhiä kosovon albaanilaisia kivityömiehiä, jotka saivat kunnon palkkaa ja samalla se auttoi suomen duunareita koska alipalkkattujen työmiesten käyttöä joutuu miettimään kahdesti Tornioon tullessa aktiivisen ammattiliittotoiminnan takia.

Hyvät toverit, tälläisiä toiveikkaita kokeiluja me tarvitsemme lisää, jotta Tornion vähävaraisemmillakin olisi mahdollisuuksia toimia ja elää torniossa.